LANGLEY VALE

  • LANGLEY VALE
  • LANGLEY VALE
  • LANGLEY VALE
  • LANGLEY VALE

Location: Surrey

Client: Woodland Trust

Status: Competition



The Visitor Hub at Langley Vale is set within the forest, its form reminiscent of a small woodland clearing, its construction set within the parameters of an archetypal timber shelter. The hub’s floor is a continuation of the forests, its interior densely populated with trunks acting as a threshold between arrival and exploration of the memorial forest beyond. An enclave of lightly engraved golden trunks greets and entices the visitor to meander through the entrance to the hubs central clearing, each trunk intricately carved with the names of venerable donors and veterans.

Visually, the buildings composition is a collection of timber volumes gathered beneath an undulating timber lattice roof; a tree canopy paradigm creating a mix of calm shade around the periphery and dappled light toward the centre. The canopy over sails the timber volumes and main space to create external shelter, supported both internally and externally by a series of golden trunks of varying densities, delicately poised upon a liquid stone base between which sits the supporting timber volumes articulated around a central clearing. Within this clearing visitors are encouraged to learn about the trust and it’s mission and plan a navigational route through the ancient woodland.

LANGLEY VALE

  • LANGLEY VALE
  • LANGLEY VALE
  • LANGLEY VALE
  • LANGLEY VALE