FAROE ISLAND

  • FAROE ISLAND
  • FAROE ISLAND
  • FAROE ISLAND
  • FAROE ISLAND

Location: Faroe Islands

Client: Local Authority I Masterplan

Status: Competition



Site: 4.5Ha
Units: 88

The masterplan is conceived as a province rather than singular dwellings, unlike low density individual houses or high density apartment blocks of 4-6 stories; the design intention is to create low rise-medium density homes, through elongated stepped terraces formed around a central green. The green is established from the untouched hill side punctured in places by stepped concrete routes to connect the three phases of development.

A panoptic structure is placed at the epicentre of the new community, offering a meeting point, a place to sit, or look out to the fjord. At the heart of the square is a proposal for work units or simply a corner shop or nursery, an idea implemented to evoke community participation not just within the new development but to the Municipality of Runavik.

Inspired by the natural and durable qualities of traditional stone and green roof cottages that are dotted around the faroe islands; the proposal’s appearance aims to remain hidden through its materiality, a soft intervention in the landscape. Due to the medium density of the proposal the use of green roofs throughout intends to blend the scheme into the hill side when viewed from an elevated position, Whilst the bold concrete facades protrude out of the hill face, scarring the landscape with habitation. Basalt savoured from the excavation of the primary road would be put back into the facade of each house as a small luxury in the form of a basalt wall to demarcate the dwelling entrance.

FAROE ISLAND

  • FAROE ISLAND
  • FAROE ISLAND
  • FAROE ISLAND
  • FAROE ISLAND